Ilmanviilennin kokemuksia

Ilmanviilennin on loistava apu koville helteille!

Ilmanviilennintä voi myös siirtää, jolloin saat viilennystä siihen huoneeseen, jossa olet.

Tästä oppaasta löydät, millaisia ilmanviilennin-kokemuksia ihmisillä on.

Mihin ilmanviilennintä käytetään ja miten se eroaa muista laitteista?

Ilmanviilennin toimii haihduttamalla viileää vettä huoneeseen. Haihtuessaan vesi viilentää ilmaa huoneessa. Ilmanviilennin on tehokas, esimerkiksi toimistopöydän ääressä työskennellessä voi ilmanviilennin riittää pitämään työntekijän ympäristön riittävän viileänä. Ilmanviilentimiä on eri kokoisia erilaisiin tarpeisiin, työpöydän ääreen voi riittää pieni ilmanviilennin, johon voi päivän aikana useita kertoja lisätä viileää vettä, mutta makuuhuoneeseen voisi hankkia suuremman ilmanviilentimen, jotta viilennysteho jatkuu läpi yön. Viilentimissä voi myös olla ajastintoiminto.

Tuulettimen toiminta perustuu ilman kierrätykseen

Tuulettimen teho perustuu siihen, että ilma liikkuu tilassa, joka saa iholle tunteen viileydestä. Todellisuudessa tuuletin kuitenkin vain pyörittää lämmintä ilmaa, eikä tila viilene riittävästi kovilla kesähelteillä. Tuuletin on hyvä tilassa, johon riittää kevyt viilennys. Jos ulkona on viileämpää kuin sisällä esimerkiksi sateen jälkeen kesällä, voi tuulettimen asettaa ikkunan lähelle osoittamaan huoneeseen päin, jolloin se imee ulkoa viileämpää ilmaa. Viime vuosien kuumilla helteillä ei kuitenkaan riittänyt pelkkä tuuletin.

Siirrettävä ilmastointilaite on erinomainen apu helteeseen

Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat ilmastonmuutoksen ja niistä johtuvien hirmuhelteiden pelastaja, niin kodissa kuin toimistossa! Tällä hetkellä tilanne on aina se, että ilmastointilaitteet ovat aina loppu kaupoista kun helleaallot iskee, joten olethan nopea!

Ilmastointilaitteet ovat tehokkaita

Ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu toimii nostamalla tai laskemalla asunnon lämpötilaa jäähdytysaineen avulla. Talvella siis voi asuntoa lämmittää ilmastointilaitteella ja kesällä ottaa käyttöön viilentävän toiminnon. Ilmastointilaite on kuitenkin kallis hankinta, ja esimerkiksi vuokra-asuntoon ei välttämättä ilmalämpöpumppua saa edes asentaa ilman vuokranantajan lupaa. Jos on kyseessä sähkölämmitteinen omistusasunto, voi ilmalämpöpumpun hankkiminen kuitenkin kannattaa taloudellisesti, sillä se vähentää tarvetta lämmittää asuntoa sähköpattereilla. Ilmalämpöpumppu voi siis säästää pitkän ajan kuluessa rahaa.

Ostajien kokemuksia ilmanviilentimistä

Ilmanviilentimiä on monenlaisia, ja toiset niistä toimivat paremmin kuin toiset. Kannattaa valita ilmanviilennin käyttötilan mukaan. Ostajien kokemukset voivat auttaa valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan. Lisäksi suosittelemme lukemaan paras ilmanviilennin -oppaamme!

Hyviä kokemuksia

”Meillä on ollut ilmanviilennin käytössä viikon, ja koirillamme on ollut selvästi helpompi olla. Ilmanviilennin kuitenkin pitää ääntä, jonka vuoksi itse en voi käyttää sitä öisin. En myöskään pidä ilmanviilennintä päällä ollessani poissa kotoa. Tämä kesä on ollut niin kuuma, että viilennintä on todella tarvittu! Paras mahdollinen ostos näille keleille, pieni miinus tulee kovasta äänestä.”

”Minulla on ollut ilmanviilennin pari päivää. Kuumilla helteillä se viilentää hyvin asuntoa. Koiranikin vaikuttaa tyytyväiseltä, se tykkää olla laitteen vieressä viilentymässä. Säiliö on riittävän iso, parin päivän aktiivisen käytön jälkeen se on noin puolillaan. Tämän mallin alla on pyörät, mikä helpottaa sen siirtämistä tilasta toiseen tarvittaessa. Se yllätti minut tehokkuudellaan ja näyttää hyvältä!”

”Ostin ilmanviilentimen heti, kun lämpimät säät alkoivat. Viime kesänä oli tukalan kuuma ja se olikin syy tähän hankintaan. Laite toimii mainiosti! Lisää tehoa viilennykseen saa laittamalla kylmäkalleja vesilokeroon. Korkeimmalla nopeudella sen pitämä ääni voimistuu, mutta itse ratkaisin ongelman laittamalla tv:n äänen kovemmalle. Olen tyytyväinen tähän hankintaan, ilmanviilennin pelasti minut ylikuumenemiselta näillä helteillä!”

”Ostin siirrettävän ilmastointilaitteen, joka viilensi kämpän heti kättelyssä kovillakin helteillä! Loistava ostos!”

ilmanviilennin kokemukset

ilmanviilennin kokemuksia keskustelu

Tyytymättömiä kokemuksia

”Minun mielestäni tämä ilmanviilennin ei viilennä riittävästi. Vesiastiassa on jäävettä ja puhalluskin on täysillä. Laite pitää voimakasta ääntä ylätuulettimen kääntyessä tai silloin, kun viilennystila on käytössä. Tämä laite nosti ilmankosteutta huoneessa, mutta mittarini mukaan lämpötila laski vain 0,2 astetta. Tämä ilmanviilennin ei pärjää vertailussa ilmastointilaitteelle, ja tuuletinkin tekee saman asian tehokkaammin.”

”Ostin ilmanviilentimen valmiiksi koottuna. Paketin avaamisen jälkeen tarvitsi vain laittaa virtajohto seinään. En ole vakuuttunut ilmanviilentimen toimintaperiaatteesta, sen pitäisi siis haihduttaa vettä ja viilentää ilmaa sillä tavoin. Minun kokemukseni mukaan se lähinnä lisää kosteutta ilmaan ja tekee huoneesta vielä tukalamman. Tuote on tyylikkään näköinen ja siinä on kaksi toimivaa tuuletinta, mutta viilennystehoa ei juuri ole. Minusta tätä voi käyttää esimerkiksi olohuoneessa, jossa voi käyttää voimakkaampaa tuuletusasetusta. Makuuhuoneessa nukkumaan mennessä ei laitetta voi käyttää, koska ääni on liian kova ja pienemmällä asetuksella laite vain kosteuttaa ilmaa. Tuulettimena toimii hyvin, viilennysominaisuus tuntuu minusta turhalta.”

”Minusta ilmanviilennin on harhaanjohtava nimi tälle laitteelle. En usko, että tämä laite voi toimia niin kuin tuotteen kuvauksessa väitetään. Laite tuntuu puhaltavan viileää ilmaa, mutta se nostaa ilmankosteutta huoneessa. Oloni on laitteen käytön jälkeen entistäkin tukalampi kostean ilman vuoksi. Laite laski lämpötilaa asunnossani vain 0,1-0,3 astetta. Minun mielestäni parempi hankinta olisi oikea ilmastointilaite, joka ennemmin poistaa kosteutta kuin lisää sitä. Viilennysteho on suurin piirtein sama molemmissa.”

ilman viilennin kokemuksia

ilmanviilennin keskustelu suomi24

 

Malleissa on eroja – Älä tee näitä virheitä ilmanviilennintä valitessa

Tarkista aina ensin, minkäkokoiseen huoneeseen ilmanviilennin on tarkoitettu. Pienen laitteen teho ei välttämättä riitä ison huoneen viilentämiseen, ja iso laite voi olla hankala sovittaa pieneen tilaan. Kannattaa kiinnittää huomiota myös laitteen äänekkyyteen, erityisesti jos haluat käyttää ilmanviilennintä kuumina kesäöinä makuuhuoneessasi. Vesisäiliön koko on hyvä pitää mielessä, isommalla vesitankilla saa pitkäkestoisempaa viilennystä, pieni säiliö tyhjenee nopeammin, eikä sovi yhtä hyvin pitkäaikaiseen käyttöön.

Siirrettävä ilmastointilaite on tehokkain viilentämiseen

Jos kuitenkin kärsit kuumuudesta paljon, tällä hetkellä kannattaa valita kuitenkin siirrettävä ilmastointilaite hoitamaan kodin viilennysasiat kuntoon. Ilmanviilentimetkin ovat hyviä, mutta hirmuhelteillä ne ei auta yhtä tehokkaasti kuin siirrettävä ilmastointilaite. Poistoputken asettaminen kunnolliseen paikkaan koituu kuitenkin usein vähintään hankalaksi.

Vesitankin koko ja veden lämpötila vaikuttavat viilentimen toimintaan

  • Mitä suurempi viilentimen vesitankki on, sitä pidempään viilennysteho säilyy käytössä. Lattiamallisissa ilmanviilentimissä on vesisäiliön tilavuudessa suuria eroja kolmesta litrasta ylöspäin, joten mallin voi valita juuri sen mukaan mikä viilennystarpeesi on. Pöytämallisissa viilentimissä voi olla esimerkiksi kolmen desilitran suuruinen säiliö, ja tietysti sellainen tyhjenee melko nopeasti. Pöytämallinen ilmanviilennin onkin suunniteltu hetkelliseen helpotukseen esimerkiksi pöydän ääressä työskennellessä kuumalla ilmalla. Vesitankin veden tulee tietysti olla myös riittävän kylmää viilentämään ilmaa.
  • Monessa mallissa on mukana myös jääkalikkamuotit, jolla saa ilmanviilentimeen lisää viilennystehoa tarvittaessa. Muotit täytetään vedellä ja sitten pakastetaan. Jääpalat lisätään vesisäiliöön, jolloin vesi pysyy pidempään viileänä ja saadaan aikaan suurempi viilennys tilaan. Jäitä voi tosin lisätä vesisäiliöön myös ilman viilentimen omaa jäämuottia, joten voi miettiä onko tämä ”lisäosa” oikeasti tarpeellinen. Tietysti mitä isompi jääpala, sitä hitaammin se sulaa ja pitää veden viileänä.
  • Yleissääntönä ilmanviilentimen vesisäiliön koosta voisi sanoa, että mitä pidempään aiot käyttää viilennintä kerralla, sitä suurempi vesisäiliö. Ei kannata ostaa kuuden litran viilennintä, jos suunnitelmissa on viilentää vain pientä huonetta hetkellisesti, kun taas pieni viilennin, esimerkiksi pöytämallinen, ei mitenkään voi riittää viilentämään makuuhuonetta koko yöksi. Jos sinua ei haittaa nousta ylös täyttämään viilennintä silloin tällöin, on pieni pöytäviilennin aivan riittävä siihen tarpeeseen.

Tarpeeksi tehoa viilentimeen

 

  • Ilmanviilentimissä on paljon vaihtelua tuulettimen tehossa ja itse laitteen koossa. Tehokkaampi puhallus laitteessa vaikuttaa siihen, kuinka suuren alueen laite viilentää. Suurta tilaa jäähdytettäessä on veden lämpötilan oltava tarpeeksi matala, sekä puhalluksen riittävän voimakas, jotta se kattaa koko huoneen alueen. Monissa laitteissa on myös eri säätöjä, joita voi käyttää saadakseen parhaan viilennystuloksen. Oskillointitoiminto laitteissa tarkoittaa sitä, että laite pyörii ja tuulettaa moneen suuntaan.
  • Suurempi puhallusteho usein tarkoittaa myös sitä, että laitteesta kuuluu kovempi ääni. Pienemmällä teholla siis voi olla se hyöty, että laitteen melutaso on alhaisempi ja siksi laitetta on mukavampi käyttää vaikka makuuhuoneessa nukkumaan mennessä. Oskilloinnista kuuluu myös omanlaisensa ääni tuulettimen kääntyessä paikallaan. Isommassa tilassa siitä on kuitenkin suuri hyöty, koska viileä ilma kattaa suuremman alan. Viilentimen voi ajastaa sammumaan esimerkiksi yöllä nukkuessa, ettei makuuhuoneeseen tule liian kylmä.
  • Laitteen fyysinen koko vaikuttaa tietenkin siihen kuinka suurelta alueelta laite pystyy viilentämään ilmaa. Tietenkin suuremman tuuletuspinta-alan laite puhaltaa suuremmalle alueelle kylmää ilmaa kuin pienempi. Loogisesti siis isompi on parempi tässä tapauksessa, jos tarkoitus on viilentää suuri tila. Hirveän voimakasta viilennintä on pieneen tilaan turha hankkia. Jotkut sanovat, että voimakas tuuletus tai esimerkiksi auton ilmastointi aiheuttaa lihasjäykkyyksiä ja särkyjä, joten liian voimakkaasta tuuletuksesta voi olla haittaakin.

 

Ilmanviilennin on päästötön ja puhdistaa

  • Nykyisessä maailmantilanteessa moni miettii myös ympäristöasioita. Tästä syystä ilmanviilennin on loistava ratkaisu, sillä se on käytännössä päästötön. Ilmastointilaitteessa tulee hiilidioksidia, kun taas ilmanviilentimestä ei. Tämä on hyvä pitää mielessä ratkaisuja tehdessä!
  • Useat ilmanviilentimet myös puhdistavat ilmaa ja näin ollen suodattavat paremmin ilman epäpuhtauksia. Jos asut vaikka ison kaupungin keskustassa, ja pidät paljon ikkunoita auki, osa ilmanviilentimistä pystyy suodattamaan näitä epäpuhtauksia ja ne jäävät filttereihin kiinni!
  • Jos kärsit kuivasta sisäilmasta, on ilmanviilennin jo pelkästään sen puolesta loistava hankinta. Se kosteuttaa ilmaa, ja ilmaa on mukavampi hengittää.

Ilmanviilennin on hyvä ratkaisu monelle

Laadukas ilmanviilennin käy siis monenlaiseen tilaan ja käyttöön. Joskus kaipaa viileää tuulahdusta silloinkin, kun ulkona ei ole paahtavan kuuma helle, mutta sisälämpötila on noussut esimerkiksi lasitetulla parvekkeella. Ilmanviilennin kannattaa kuitenkin hankkia harkiten ja tutkia eri vaihtoehtoja ennen ostopäätöksen tekemistä. Hellekuukausina viilentimet menevät hyvin kaupaksi, joten kannattaa valmistautua kesään hankkimalla ilmanviilennin jo etukäteen, tai viimeistään ensimmäisinä hellepäivinä. Usein hankintaa lykkää turhaan, ja kaupoista ovat laitteet ehtineet loppua.

Älä suotta tuskaile

Miksi pitäisi turhaan kärvistellä helteellä kuumassa asunnossa, kun viilennykseen on niin paljon hyviä vaihtoehtoja? Kohtuullisella summalla saa jo aivan toimivan laitteen, ja siitä on paljon hyötyä. Laite maksaa itsensä takaisin mukavuudessa. Malleja vertailemalla löydät itsellesi sopivan. Viime kesän helteet sen jo todistivat, ihmisten yöunetkin kärsivät liian kuumista öistä. Vaihtoehtoja viilentimelle on monia, ja hankintaa kannattaakin punnita tarkkaan. Mikä niistä sopii juuri sinulle?

Muista ilmanviilentimen teho

Suurempaan tilaan ja pitkään käyttöön suuri ja tehokas ilmanviilennin. Pieneen ja hetkelliseen käyttöön pöytämalli, joka auttaa yli pahimmasta kuumuudesta. Voisi jopa sanoa että suurin osa ilmanviilentimien tarpeesta osuu näiden kahden ääripään väliin. Olohuoneen nurkkaan sopii hyvin pyörimään keskikokoinen- ja tehoinen ilmanviilennin riittävän suurella vesisäiliöllä. Sen vieressä on mukava oleskella ja viettää kesäpäiviä löhöillen omassa olohuoneessa. Viileämmässä tilassa jaksaa myös paremmin touhuta juuri niitä asioita mistä itse nauttii!