Paras ilmanviilennin – Ostajan opas

Kauheimpia ovat yöt, kun pitäisi pystyä nukkumaan, mutta ilma on tuskallisen kuuma ja hikoiluttava. Tällöin toivot vain kesäyön virkistävää vesisadetta. Ilman viilentämiseen on kuitenkin markkinoilla tarjolla laaja valikoima monenlaisia ilmanviilennyslaitteita. Nyt kuitenkin unohdamme ilmalämpöpumput ja keskitymme pelkästään ilmanviilentimiin ja niiden ominaisuuksiin.

Muutaman edellisen kesän aikana kaikki ilmanviilentimet on myyty salamannopeasti loppuun ympäri Suomen. Kuumina kausina niiden saanti on myös vaikeaa sen jälkeen, kun erät on myyty loppuun.

Tämän oppaan lukemisen jälkeen tiedät miten löytyy paras ilmanviilennin juuri sinun tarpeisiin.

Suomenkielisetnettikasinot.org

Parhaat ilmanviilentimet 2023

Philips AMF220/15 3-in-1 ilmanviilennin, tuuletin ja ilmanpuhdistin

philips-3-in-1-ilmanviilennin

Katso hinta tuotteelle!

Tämä Philipsin 3-in-1 ilmanviilennin ilman poistoputkea on älykäs ja loistava apu kuumille keleille. Se puhdistaa ja raikastaa sisäilmaa, mitä on sitten mukavampi hengitellä. HEPA-suodatin ottaa kaiken epäpuhtauden ilmasta pois, mukaanlukien viruksetkin. Allergikot suosittelee! Huoneen maksimikoko tämän laitteen käyttötarkoitukselle on 42 neliötä! Loistava vehje, toimitus suosittelee.

Mikamax Desk Air Cooler

Mikamax Desk Air Cooler

Katso hinta tuotteelle!

Tässäpä on jämptin ja pienen kokoinen, matkaankin mukaan otettava ilmanviilennin. Sopii loistavasti vaikkapa etätyöskentelyyn kesämökillä! Puhdistaa, viilentää ja kosteuttaa ilmaa vesisäiliönsä ansiosta. Toimii usb-portilla.

NEDIS Siirreltävä Ilmanviilennin 6L vesisäiliöllä

 

NEDIS Siirreltävä Ilmanviilennin

Nediksen malli on kuin ilmanviilentimien Toyota Corolla; se hoitaa hommansa hyvin, ei sisällä ylimääräisiä nappeja tai toimintoja, ja on suunniteltu pelkästään ilman viilentämiseen. Helppokäyttöinen, täyttöinen ja puhdistettava laite. Tämä tekee ilmastoinnista kosteaa ja helppoa hengitettävää, eikä kuivaa niinkuin ilmastointilaitteet tekevät. Perusvarmaa tavaraa, ja kyllä toimii! Ilmanviilennin.com suosittelee!

Innovagoods ilmanviilennin

Innovagoods ilmanviilennin

Kylmää vettä ja jääpaloja vesisäiliöön ja kovaa ajoa! Ajastintoiminto ja kaukosäädin löytyy tästä laitteesta, sekä neljä pyörää jolla on helppo kuljetella ilmaviilennintä huoneesta toiseen. Tämän helpommaksi ei ole hellepäivistä nauttiminen koskaan tehty. Painoakin löytyy vain 7.5 kiloa.

Tristar AT5450 kannettava ilmastointilaite

Tristar AT5450 kannettava ilmastointilaite

Energiatehokas ilmastointilaite, sopii hyvin nykypäivän sähkönhinnoillekin. Tässä viilentimessä ei ole sisällä mitään kosteutta kerääviä tyynyjä tai sellaisia; toimintatapa on hyvin yksinkertainen. Laita sisään kylmää vettä, ja se viilentää ympärillä olevan ilman.

AD 7919 minikokoinen ilmanviilennin

AD 7919 mukaanotettava ilmanviilennin

Tässä on Ilmanviilennin.comin jokerikortti tähän kesään! Erittäin pienikokoinen, usblla toimiva ilmanviilennin jolla viilennät kätevästi vaikka autosi jos siellä ei toimi ilmastointi. Puolen litran vesisäiliöllä varustettu, 60m3 / h ilmavirtausteholla varustettu tehokas ilmanviilennin kokoonsa nähden. Puhdistaa, kosteuttaa ja mikä tärkeintä, viilentää ilmaa.

Nedis Air Cooler 3L

Nedis aircooler

Tässä laitteessa ilma kulkee täytetyynyn lävitse, ja ilmastointilaitteen ominaisuuksiin kuuluukin täydellisen viileä ja mukava ilma. Ratkaisu on loistava – tiloissa, missä ei ole tilaa poistoputkelle! Tämä on myös mukavasti neljän pyörän avulla siirreltävä laite, ja viilentää mukavasti huoneen kuin huoneen. Malli on myös hyvin uusi, joten uusin tekniikka on taattua! Kauko-ohjaus ja iso vesisäiliö tekevät tästä mukavan käytettävän vaikkapa sängystä käsin. Tämä on loistava siirrettävä ilmastointilaite!

Mikä on ilmanviilennin?

Ilmanviilennintä ostaessa kannattaakin edetä aina toiminnot edellä ja ulkonäkö perässä, mikäli laitteella on ulkonäöllisiä vaihtoehtoja.

Laite ei tarvitse erillistä asennusta, jolloin se soveltuu kaikkiin asuntoihin sekä huonetiloihin (lue myös viilennyslaite kerrostaloon -oppaamme). Ilmanviilentimiä varten ei myöskään tarvitse asentaa poistoputkia, jolloin ne voidaan helposti sijoittaa myös ikkunattomaan tilaa, eikä tarvitse erikseen alkaa nikkaroimaan ikkuna-aukkoon sopivaa putken reikää tai varaamaan ilmastointiasentajaa.

Ilmanviilennin on edullisempi vaihtoehto kuin ilmastointilaite, mutta kuitenkin oikein valittuna vähintäänkin yhtä tehokas. Ilmanviilentimiä on saatavilla monessa eri hintaluokassa, ja mikäli on valmis luopumaan joistakin ominaisuuksista, on mahdollista löytää myös niin sanottu budjettimallin viilennin. Halvempien viilentimien äänet saattavat kuitenkin olla varsin voimakkaat, mikä voi olla häiritsevää varsinkin öisin. Tämän lisäksi halvempien mallien kohdalla joutuu usein tekemään kompromisseja toiminnoista, kuten kuten puhalluksen voimakkuudesta, vesisäiliön koosta sekä viilennyskapasiteetista.

Vesi on ilmanviilentimien voimaa

Viilentimissä käytetään vain vettä viilennykseen. Tämä tekeekin niistä hyvin ympäristöystävällisen vaihtoehton. Viilentimet myös toimivat varsin vähäisellä sähköllä, joten ainakaan kulujen vuoksi laitetta ei kannata jättää hankkimatta. Viilennin on usein näppärä myös kooltaan, ja sen paikkaa onkin helppo muutella tarvittaessa. Useimmissa malleissa on myös pyörät alla liikuttamista helpottamaan. Viilennyslaitteet ovat myös hyvin helppohoitoisia, sillä riittää että säiliöön lisää kylmää vettä ja jäitä sekä mahdollisen suodattimen puhdistaa tarvittaessa. Viilentimen tarkoituksena ei ole poistaa lämmintä ilmaa huoneesta vaan se haihduttaa kylmän veden avulla viileää ilmaa huoneeseen.

Viilennintä ostaessa on tärkeää kartoittaa ensinnäkin tarvittavat ominaisuudet sekä tilan koko johon viilennintä on suunniteltu, jotta se toimisi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Viilennin soveltuu hyvin käytettäväksi niin mökillä, asuntovaunussa kuin kotonakin. Tämän lisäksi laitteita kannattaa vertailla niiden ominaisuuksien, eikä niinkään hinnan perusteella. Kompaktin kokonsa ansiosta kesän kuumuuden jälkeen ilmanviilennin voidaan varastoida tai säilyttää kaapissa odottamassa seuraavaa käyttöajankohtaa. Pelasta kesän yöunet ja valitse ilmanviilennin jo hyvissä ajoin ennen kuin ne loppuvat.

 

Siirrettävä ilmastointilaite on loistava apu helteille

Siirrettävä ilmastointilaite on hieman ilmanviilennintä kalliimpi, mutta tehokkaampi apu. Ilmastointilaitteeseen tulee poistoputki, jonka kautta lämmin ja kuuma ilma poistuu huoneistosta ulos, ja ilmastointilaite tekee sisälle uutta, viileetä ilmaa. Yleensä ilmastointilaitteiden viileyden säätöä saa laitettua niinkin alas kuin 18 astetta, joissain jopa alemmaksi.

Ilmastointilaitteiden hyödyt ja haitat verrattuna ilmanviilentimiin

Hyödyt

  • Viilentää ilmaa tehokkaammin
  • Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat kestäviä
  • Et joudu tankkaamaan vesitankkia jatkuvasti
  • Kaukosäädin mahdollinen

Haitat

  • Hinta on paljon korkeampi
  • Poistoputkelle joutuu keksimään tavan saada se ulos
  • Pitävät yleensä kovempaa meteliä kuin pelkkä ilmanviilennin
  • Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat raskaita
  • Kaukosäädin mahdollinen

Ilmanviilentimen mekanismi on yksinkertainen ja kätevä

Ilmanviilennin on halpa ratkaisu viilentää ilmaa sisätiloissa, joiden lämpötila syystä tai toisesta nousee tuskallisen korkeaksi. Vesisäiliöllinen ilmanviilennin haihduttaa huoneilmaan kylmästä vedestä viileää ilmaa. Ilmanviilennin on tehokkaampi vaihtoehto kuin perinteisempi tuuletin. Ilmanviilennin on yksinkertainen ja kohtuullisen hintainen laite helpottaa tukalaa kuumuutta. Se voidaan sijoittaa oikeastaan mihin tahansa huoneeseen. Ostovaiheessa kannattaa kuitenkin miettiä ensisijaista sijoituskohdetta, jotta ostaa tarpeeksi tehokkaan viilentimen tarpeisiin nähden. Ilmanviilennintä ei myöskään tarvitse erikseen asentaa. Viileästä ilmasta pääsee nauttimaan helposti laittamalla töpselin seinään.

Tarkkaile näitä ominaisuuksia ilmanviilennintä hankkiessasi

Ilmanviilennin on luonnonmukainen ja energiatehokas vaihtoehto asuntoon, johon ei ole mahdollista asentaa ilmalämpöpumppua tai muuta kallista ilmastointivaihtoehtoa. Viilennin toimii pelkällä vedellä eikä se vaadi hirveää sähkömäärää toimiakseen. Helppo vaihtoehto kesäkuukausille, jonka jälkeen se voidaan varastoida talven ajaksi. Lisäksi se on myös edullinen vaihtoehto.

Ostaessasi ilmanviilennintä kannattaa vertailla ennemmin niiden ominaisuuksia kuin hintoja. Saatavilla on monenlaisia laitteita, joista tehokkaimmat myydään hetkessä loppuun varsinkin, jos kesä on erityisen lämmin. Viilennin kannattaakin hankkia mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Todennäköisesti uusia laitteita ei ole enää kauden aikana tulossa sen jälkeen, kun ne on loppuunmyyty.

Valitse laite huonekoon mukaan

Valitse laite huonekoon mukaan, jotta se olisi tarpeeksi tehokas viilennyskeino valitsemaasi tilaan. Mikäli hankit laitteen, joka on tarkoitettu pienempään tilaan sen käyttöhyöty tulee olemaan aika olematon, koska laitteen viilennysteho ei tule riittämään hyvin isommassa tilassa. Vertaile siis niiden suositeltuja huonekokoja. Ilmastointilaite viilentää helpommin isommankin huoneen.

Huonekoon lisäksi vertaile myös tuotteiden äänekkyyttä sekä toimintoja, sillä laitteissa voi olla suuriakin eroa ilman että hintaero on suuri. Valitse laite, jossa on mahdollisimman hiljainen ääni jolloin se soveltuu myös yöllä käytettäväksi. Tarkastele myös erilaisia saatavilla olevia toimintoja, sillä mitä laajempi kirjo toimintoja löytyy, sitä paremmin löydät itsellesi soveltuvat ominaisuudet.

Erillistä asennusta ei tarvita

Ilmanviilennin ei tarvitse erillistä asennusta. Ottaessasi tuotteen paketista täytä säiliö kylmällä vedellä, laita pistoke seinään ja käynnistä laite. Vesisäiliöön voi lisätä myös jääpaloja tai kylmäpatruunoita pitämään vettä viileänä pidempään. Vettä ei kuitenkaan kannata jättää seisomaan, kun laitetta ei käytetä sillä se voi alkaa keräämään bakteereita ja levittää niitä tuulettimen kautta huoneilmaan.

Vaihda säiliöön aina kylmä ja puhdas vesi, jolloin ilmanviilennin toimii parhaimmalla mahdollisella tavalla. Aseta viilennin valitsemaasi huoneeseen. Voit myös helposti vaihtaa laitteen sijoituspaikkaa, sillä kompaktin kokonsa johdosta viilentimiä on helppoa liikutella. Useimmissa viilentimissä on myös takana suodatin, joka kerää huoneilmasta pölyä. Muista puhdistaa tämä suodatin aina välillä imuroimalla.

Kun viilentimelle on löytynyt mieluisa paikka, aseta sen toiminnot itsellesi sopiviksi. Useimmat viilentimet tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia viilennysohjelmia. Voit käyttää viilennintä myös ajastimella esimerkiksi iltaisin, jolloin se lakkaa tietyn ajan kuluttua puhaltamasta ja saat nukahdettua viileässä. Monissa on myös uniasetus, jolloin puhallus on kevyempi.

Ilmanviilentimissä ei ole poistoputkea

Ilmanviilentimen käyttöönottaminen on helppoa, sillä niissä ei ole erillistä poistoputkea. Ilman poistoputkea oleva laite on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluat voida vaihdella laitteen paikkaa tai pienessä tilassa ei esimerkiksi ole sopivaa paikkaa poistoputkelle. Ilman poistoputkea oleva viilennin ei poista huoneilmasta lämmintä ilmaa, vaan se haihduttaa veden avulla viileää ilmaa lämpöiseen huoneilmaan.

Ilmanviilennin ilman poistoputkea on oikein valittuna yhtä tehokas vaihtoehto, kuin poistoputkelliset jäädytysjärjestelmät. Sinun ei kuitenkaan tarvitse alkaa nikkaroimaan ilmanviilentimelle erillistä reikää ikkunaan, sillä sitä ei tarvita. Säästyt siis erilliseltä asennukselta. Ilmanviilennin vesisäiliöllä on todennäköisesti myös edullisempi vaihtoehto, kuin poistoputkellinen jäähdytysjärjestelmä.

Äänitasoissa, toimintatavoissa ja sähkönkulutuksessa on eroja

Ostaessasi ilmanviillennintä kiinnitä huomiota sen äänitasoon. Etenkin silloin kun aikomuksena on sijoittaa ilmanviilennin makuuhuoneeseen, on erityisen suositeltavaa hankkia tuote, jossa ääniteho olisi mahdollisimman matala. Tällöin ääni ei ärsytä tai häiritse yöunia. Ilmanviilentimen tarkoituksena on kuitenkin helpottaa tuskallisessa lämmössä nukkumista ei pahentaa unettomuutta.

Ilmanviilentimiä on markkinoilla vesisäiliöllä sekä ilman. Ilman vesisäiliötä olevat ilmanviilentimet pyörittävä huoneessa olevaa ilmaa viilentimen kautta takaisin huoneeseen. Vesisäiliöllinen ilmanviilennin jäähdyttää huoneilmaa haihduttamalla viileää vettä huoneilmaan. Kun säiliö täytetään kylmällä vedellä viilennin alkaa haihduttamaan vettä ja puhaltamaan viileää ilmaa huoneeseen.

Valitessasi laitetta kiinnitä huomiota myös niiden sähkönkulutukseen. Riippuen laitteesta ja sen ominaisuuksista vaihtelee myös sähkönkulutus. Pääsääntöisesti kotoasi löytyy myös suurempiakin sähkön käyttäjiä, joten sähkönkulutus ei tule olemaan kynnyskysymys ilmanviilennintä ostaessa. Todennäköisesti kotonasi on käytössä laitteita, jotka käyttävät sähköä turhempaankin kuin oman mukavuutesi lisäämiseen.

Helppokäyttöisyys ja muotoilu ovat tärkeitä

Helppokäyttöisyyden lisäämiseksi on tarjolla myös ilmanviilentimiä, jotka ovat kauko-ohjattavia. Tämä ominaisuus onkin erinomainen erityisesti yöllä sängystä säädettäessä. Kauko-ohjaus on yleensä ilmanviilentimissä, joissa on monipuolinen toimintavalikko. Kauko-ohjaus mahdollistaa ilmanviilentimen ohjauksen ilman, että sinun tarvitsee itse nousta tai liikkua säätämään sitä. Saat puhalluksen juuri sinulle mieluisaan kohtaan.

Koska muotoilu on tänä päivänä tärkeä osa ostopäätöstä, myös ilmanviilentimiä on saatavilla monen näköisiä, kokoisia sekä värisiä. Viilentimen ulkonäkö ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä silloin, kun on kuumuuden takia valvonut useampia öitä, mutta tyylikäs muotoilu toki mielyttää kuitenkin aina silmää.

Tiukempaankin budjettiin löytyy vaihtoehtoja

Budjettimallin ilmanviilentimet ovat hyvä vaihtoehto myös pienemmissä tiloissa. Näiden kohdalla tosin joudut yleensä tinkimään mukavuuksista kuten äänenvoimakkuudesta ja säätömahdollisuuksista. Halvemmissa ilmanviilentimissä on useimmiten saatavilla enintään kolme nopeusvaihtoehtoa, jos edes näin monta. Lisäksi halvemmissa malleissa ei välttämättä aina ole mukana edes pyörivää tuuletinta.

Mikäli ilmanviilentimessä ei ole pyörimismahdollisuutta, puhaltaa se vain yhteen kohtaan, eikä näin viilennä tilaa yhtä tehokkaasti. Halvemmat ilmanviilentimet ovat monesti myös isompia virrankuluttajia verrattuna kalliimpiin vaihtoehtoihin. Todennäköisesti halvimmista ilmanviilentimistä puuttuvat monet käyttömukavuutta lisäävät ominaisuudet. Näiden laitteiden kestävyys on myös heikompi kuin kalliimmassa versiossa.

Hanki ilmanviilennin ajoissa

Ilmanviilentimissä sekä ilmastointilaitteissa on erittäin suuri kysyntä, kun hellekausi alkaa. Yleensä helteiden alkaessa ensimmäisenä loppuvat ilmastointilaitteet, sitten ilmanviilentimet ja tuulettimet. Muista tämä!

Loppusummaus

Ilmanviilentimiä on saatavilla monessa eri hintaluokassa sekä monilla erilaisilla ominaisuuksilla. Ilmanviilennintä tai ilmastointilaitetta hankittaessa kannattaa aina pitää mielessä laitteen lopullinen käyttötarkoitus, eikä antaa esimerkiksi laitteen hienon ulkomuodon hämätä. Hieno ulkomuoto kun ei vielä takaa sitä, että laitteen käyttöominaisuudet olisivat toivotunlaiset. Kukaan ei varmasti tee mitään ilmanviilentimellä, mikä on kaunis mutta ei hoida tarkoitustaan.

Ilmanviilennin on näppärä keino saada valitsemasi tilan lämpötila haluamallesi tasolle. Ennen laitteen ostopäätöstä vertaile kuitenkin vaihtoehtoja, jotta löydät laitteen, joka on juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi sopiva. Älä valitse laitetta hinta tai ulkonäkö edellä, sillä todennäköisesti silloin karsit tärkeistä ominaisuuksista. Ilmanviilennin tai ilmastointilaite ei ole sähkösyöppö, joten sen sähkönkulutuksesta ei myöskään tarvitse huolehtia.

Ilmanviilennin ei vaadi erillistä asennusta ja sitä on helppo siirrellä huoneesta toiseen tarpeen mukaan. Se soveltuu käytettäväksi kaikissa asunnoissa sekä huoneissa, koska se ei tarvitse erillistä poistoilma-aukkoa. Ilmanviilentimen ylläpito on myöskin helppoa. Vaihda vain vesi aina ennen käyttöä ja puhdista suodatin tarvittaessa.