Mitä tarkoittaa oskilloiva tuuletin

Erityisesti kuumat ja kylmät säät saavat pohtimaan erilaisia ratkaisuja siihen, kuinka pitää sisälämpötila sopivana. Kukapa haluaisi jatkuvasti hikoilla arkiaskareita tai vaikkapa etätöitä tehdessään? Onneksi markkinoilta pulmaan löytyy erittäin käytännöllisiä ratkaisuja – oskilloivia tuulettimia. Oskilloivan tuulettimen ominaisuutena ovat pyörimistoiminto ja laajat rotaatiot. Siksi se on lyömätön sekä tilojen viilentäjänä että lämmittäjänä.

Mitä oskilloiva tarkoittaa?

Oskilloivan tuulettimen ominaisuutena on sen tekemä liike, jonka ansiosta se kierrättää huoneilmaa tehokkaasti. Edestakaisen liikkeen myötä tuuletin tuottaa raikkaan viilentävän tuulahduksen ympäri huonetta. Oskilloiva tuuletin eroaakin perinteisestä tuulettimesta siten, että sen sijainti on helpompi valita – viilennystä kaipaavan ei tarvitse siirtää tuuletinta, sillä tuuletin osaa tehdä sen itsekin!

Oskilloivia tuulettimia löytyy useita eri kokoja. Lisäksi niistä löytyy erilaisia ominaisuuksia. On esimerkiksi valittavana malleja, jotka pitävät sisällään sekä paikallaan pysyvän että sivuille ja taakse liikkuvan toiminnon. Pyörimistoiminnon lisäksi osasta tuuletinmalleista pystyy säätämään sitä, mihin suuntaan tuuletin puhaltaa. Ne voi siis säätää puhaltamaan esimerkiksi viistosti alas- tai ylöspäin.

Tuulettimen tarve yhdistetään usein kuumaan kesään. Markkinoilla kuitenkin on myös tuulettimia, jotka voi säätää joko viilentämään tai puhaltamaan lämmintä ilmaa. Osa tällaisista yhdistelmämalleista sisältää lisäksi digitaalisen lämmönsäätelytoiminnon, joka on yleensä asennettu tuotteen pohjaan. Ratkaisut sekä kylmiin että kuumiin säihin tarjoavat tuulettimet ovatkin todellisia monitoimituotteita, joita ei tule koskaan jätettyä kaappiin turhan pantiksi.

Minne oskilloiva tuuletin kannattaa sijoittaa?

Riippuen tuulettimen mallista sen voi sijoittaa joko lattialle tai pöydälle tai asentaa kiinni seinään. Tarjolla on myös siirreltäviä malleja, jotka takaavat, että tuuletin on helppo siirtää mukanaan huoneesta toiseen ja kiinnittää esimerkiksi pöytään. Tuulettimen koko kannattaa valita huomioiden, kuinka suurta tilaa sen on tarkoitus viilentää tai lämmittää. Pienemmälle alueelle riittää pöytätuuletin ja suuremman alueen viilentämiseksi kannattaa valita tornituuletin.

Tuulettimen sijoitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota, mikäli taloudessa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Erityisesti verkkokupuisen tuulettimen ollessa käytössä on tärkeää huolehtia, ettei lapsi pääse työntämään sormiaan tuulettimeen. Tällaisiin talouksiin kätevin onkin seinälle asennettava tuuletin, johon pienimmät ympäristön tutkijat eivät pääse käsiksi. On myös tärkeä huolehtia siitä, ettei lämmitysasentoon asennettu laite ole toiminnassa ilman valvontaa.

Eri asetuksilla saa enemmän rotaatiota

Oskilloivien tuulettimien liikkumistoiminto tuottaa tavallista tuuletinta paremman viilennyksen, sillä ne kierrättävät ilmaa tehokkaammin ympäri huonetta. Tuuletinmalleista löytyy erilaisia toimintoja, joilla on mahdollista saada vielä enemmän rotaatiota. Joissain malleissa tuulettimen vartta voi säätää korkeammaksi tai matalammaksi. Lisäksi useat verkkokupuiset oskilloivat tuulettimet voidaan säätää osoittamaan suoraan kattoon tai lattiaan.

Valikoimista löytyy myös tuuletinmalleja, jotka voi asettaa paitsi viilentämään myös lämmittämään huoneilmaa. Yleensä näissä malleissa tuotteen pohjaan on asennettu termostaatti, joka on säädettävissä joko kaukosäätimellä tai manuaalisesti. Esimerkiksi tornituuletin koostuu tuuletusaukoista, jotka puhaltavat ilmaa 90 asteen kulmassa. Rotaatiolla ja suuremmalla tuuletusaukkojen korkeudella voi säädellä tuuletuksen tehokkuutta juuri tilan koon suhteen sopivaksi.

Onko tuuletin klassinen pyöreä malli, torni vai jokin muu?

Tuuletin kannattaa valita riippuen käyttötarkoituksesta ja tilasta, johon se tullaan sijoittamaan. Mikäli tuuletinta on tarve siirtää eri tiloihin, kannattaa valita klassinen pyöreä malli. Erityisesti pientä mallia on helppo liikutella tarvittaessa huoneesta toiseen ja asettaa se väliaikaisesti etätyöpäivää viilentämään. Tornituuletin toimii huomaamattomasti, sillä se on muodoltaan kapea ja siksi kätevä sijoittaa ahtaimpaankin nurkkaan. Tämä tuuletinmalli pitää huolella suunnitellun sisustuksenkin käytännöllisen yhtenäisenä.

Uutena trendinä on tullut oskilloivan tuulettimen ionisoiva toiminto. Tällaisen toiminnon omaava tuuletin sisältää filterit, joihin pöly ja ilman allergeenit tarttuvat. Filtterit ovat puhdistettavissa ja vaihdettavissa. Ionisoiva tuuletin onkin allergisen luottovalinta. Ionisoivan toiminnon lisäksi useisiin tuuletinmalleihin kuuluu kaukosäädin, jolla tuulettimen tehoa ja rotaatiota on helppo säätää itselle sopivaksi nousematta sohvalta.

Oskilloiva tuuletin on oiva valinta

Riippumatta siitä, mitä vuodenaikaa eletään, oskilloivan tuulettimen käytännöllisyyteen voi luottaa. Kuumalla säällä valikoimista löytyy sopiva tuuletin viilentämään. Kertarysäyksellä voi myös ostaa tuuletinmallin joka tarpeen mukaan sekä viilentää että lämmittää. Sekä viilennys- että lämmitystoiminnon omaava oskilloiva tuuletin ei ole ainoastaan käytännöllinen, vaan myös taloudellinen. Se nimittäin kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa verrattuna ilmastointilaitteisiin tai lämmityspattereihin.

Tuulettimen valinnassa on tärkeää huomioida viilennettävän tilan koko sekä se, onko tuuletinta tarpeen liikutella. Nämä kysymykset huomioiden markkinoilla on valittavissa sekä klassinen pyöreä malli, tornituuletin sekä hyvin suosituksi noussut ionisoivan toiminnon omaava tuuletin. Tuulettimien perustoimintoja täydentävät joihinkin malleihin kuuluva kaukosäädin, sekä ajastusmahdollisuus. Oikean tuulettimen avulla pääseekin nauttimaan sekä levosta että erilaisista askareista teknologian pitäessä lämpötilan ideaalina.