Viilennyslaite kerrostaloon

Viilennyslaite on hyvä valinta kerrostaloon auttamaan viilennyksessä lämpiminä ajanjaksoina. Aurinkoiset päivät ja lämpö tuntuvat mukavalta ulkoilmassa, mutta sisätiloissa on vastapainoksi mukava nauttia viileästä ilmasta. Helppokäyttöinen viilennyslaite on erittäin hyvä valinta kerrostaloasuntoon. Useimpien viilennyslaitteiden vesisäiliö täytetään kylmällä vedellä ja halutessaan sekaan voi laittaa myös jääpaloja, jolloin laite viilentää sisäilmaa haihduttaen vettä. Lisäksi sitä on helppo siirrellä pienemmässäkin asunnossa. Tässä oppaassa selvitämme, mikä on hyvä viilennyslaite kerrostaloon.

Toimituksen suositus

electrolux viilennyslaite kerrostaloon

Ilmanviilennin.comin toimituksen suositus on Electrolux ChillFlex Pro Cooling EXP26U338CW. Tämä tehokas siirrettävä viilennyslaite soveltuu enintään 40 neliön huoneisiin, joten se on ihanteellinen viilennyslaite kerrostaloon! Klikkaa linkkiä ja katso tuorein hinta.

Viilennyslaite kerrostaloon – mikä olisi hyvä?

Ilmastointilaitteessa käytetään kylmäainetta ilman viilentämiseen. Siinä vesisäiliötä täytyy tyhjentää säännöllisesti ja kuuma poistoilma pitäisi ohjata mukana tulevan putken kautta ulos oven tai ikkunan kautta. Tästä syystä ilmastointilaitetta ei ole niin helppo siirrellä, vaikka se kooltaan onkin lähes samankokoinen kuin viilennyslaite. Siksi olisikin hyvä etukäteen pohtia ilmastointilaitteen sijoittamista, mihin tilaan se olisi hyvä asentaa ja mistä tilasta saisi parhaan hyödyn.

Monelle tuttu perinteinen tuuletin on yleinen valinta. Tuuletin kierrättää samaa sisäilmaa, joten sen viilennysominaisuudet eivät kuitenkaan välttämättä yllä kovinkaan pitkälle tuulettimen välittömästä läheisyydestä. Se on edullinen valinta, mutta kovinkaan usein sillä ei saavuteta niin viileää ympäristöä kuin olisi tarve. Käyttöä voi kuitenkin tehostaa esimerkiksi yöaikaan avaamalla ikkunan ja asettamalla tuulettimen ikkunan läheisyyteen. Tällöin saadaan hieman viileämpää ilmaa kierrätettyä.

Ilmanviilennin on hyvä vaihtoehto, jos haluaa viilentää eri huoneita välillä. Koska se ei tarvitse kiinteää asennusta, sen siirtely on helppoa ja pienemmät mallit on mahdollista sijoittaa esimerkiksi pöydälle. Useimmissa malleissa vesisäiliö tarvitsee ainoastaan täyttää kylmällä vedellä ja halutessaan lisätä jääpaloja viilennysominaisuuden parantamiseksi ja kytkeä laite pistorasiaan. Viilentimistä on monia erilaisia vaihtoehtoja, joista löytyy varmasti omiin tarpeisiin soveltuva vaihtoehto.

Lue lisää: ilmanviilennin vai ilmastointilaite?

Vinkit viilennyslaitteen valintaan – Ota nämä seikat huomioon

Itselle sopivaa viilennyslaitetta valittaessa on hyvä huomioida ensisijaisesti tila, jossa viilennyslaitetta käytetään ja onko laitteelle tulossa pysyvä sijoituspaikka vai halutaanko sitä siirrellä. Laitteita löytyy eri hintaluokissa ominaisuuksien vaatimustason mukaan. Perusmallit saattavat kuluttaa enemmän sähköä, niissä ei välttämättä ole niin tehokasta viilennysominaisuutta tai ääni saattaa olla hieman voimakas. Kovaäänisemmän laitteen sijoittaminen makuuhuoneeseen ei välttämättä ole herkkäuniselle hyvä valinta. Meillä on tarjota tähänkin loistava ostajan opas: Paras ilmanviilennin

Kerrostaloasunnon koko vaikuttaa olennaisesti hankintaan

Viilennystarpeita pohtiessa on hyvä huomioida oman kerrostaloasunnon koko. Sillä pienempi asunto on helpompi viilentää ja pitää viileänä kuin pinta-alaltaan suurempi asunto. Hintaluokaltaan edullinen laite voi sopia pienempään asuntoon, jolloin viilennystehon ei tarvitse olla niin voimakas. Edullisemmissa malleissa ei kuitenkaan viilennyksen voimakkuutta välttämättä pysty säätelemään ja äänekkyys on voimakkaampaa kuin hieman hintavammissa ja ominaisuuksiltaan paremmissa malleissa.

Suurempi kerrostaloasunto vaatii tehokkaamman viilentäjän, silloin kannattaa valita tehokkaampi ja yleensä hieman kalliimpi vaihtoehto. Käyttöominaisuudet ovat paremmat ja viilennyksen teho parempi, useasti myös hinnaltaan korkeamman laitteen käyttökustannukset ovat edullisemmat. Isommassa tilassa kannattaa pohtia tarvitseeko viilennystä ainoastaan kesäisin vai tarvitseeko laitteelta muita ominaisuuksia ympäri vuoden. Ilmanviilentimien käyttö ajoittuu kesäaikaan, jolloin ne on talveksi helppo sijoittaa varastoon.

Vinkkejä kerrostaloasunnon viilentämiseen

Pienillä asioilla pystyy vaikuttamaan myös jonkin verran kerrostalohuoneiston ilman pysymisessä viileänä tai lisätä viileyttä asuinhuoneistossa. Keinot eivät välttämättä yllä erilaisten laitteiden tasolle, mutta niillä on yllättävän suuri merkitys huoneenlämmön pitämisessä viileämpänä. Pienillä teoilla voi helpottaa asunnon viileyden säilyttämistä ja samalla ne toimivat ensiapuna ennen kuin itselle löytyy se sopiva, omia tarpeita vastaava laite ilman viilennykseen.

Tuuleta iltaisin kun lämpötila on matalin

Päivällä auringon paahtaessa kannattaa pitää ikkunat suljettuina, ettei paahtavan kuuma ilma pääse sisälle huoneistoon. Illalla, kun ulkolämpötila on jo hieman laskenut on hyvä tuulettaa. Silloin saa helpommin sisälle raittiimpaa ilmaa ja tässä voi apuna käyttää myös tuuletinta, joka auttaa kierrättämään raikkaampaa ilmaa asuntoon. Tärkeintä on kuitenkin muistaa taas päivän valjetessa ja ulkolämpötilan kohotessa sulkea ikkunat uudelleen.

Tuulettaminen iltaisin ja öisin on hyvä vaihtoehto, jos yölämpötila edes hieman laskee. Varsinkin raikkaimpina öinä tuulettaminen voi auttaa asunnon viilennyksessä sen verran, että pystyy nukkumaan paremmin. Helteiden jatkuessa pitkään eivät yötkään välttämättä ole kovin viileitä ja helpotusta ei tuulettamalla saa. Alkukesän viileämpinä iltoina ja öinä tuulettaminen kuitenkin toimii ja ainakin huoneilma tuntuu raikkaammalta hetken aikaa.

Sulje lämpöä tuottavat elektroniikkalaitteet

Monesti emme ajattele elektroniikkalaitteiden vaikutusta asunnon lämpötilaan. Varsinkin pienemmissä tiloissa kuitenkin laitteiden sammuttamisella on suurikin vaikutus asunnon lämpötilaan. Esimerkiksi päivän käynnissä oleva pöytätietokone tuottaa lämpöenergiaa yllättävän paljon ja vaikuttaa olennaisesti huonelämpötilan kasvamiseen. Myös televisio tuottaa lämpöenergiaa, vaikka uusimmat mallit eivät enää tuota sitä niin paljon kuin vanhemmat mallit. Vaikutuksen silti huomaa kyllä asunnon lämpötilan kohoamisessa.

Kaikki elektroniikkalaitteet on muutenkin tietysti hyvä sammuttaa silloin kun niitä ei käytetä ihan jo sähkönkulutuksen vuoksi. Lämpöenergiaa asuntoon tuottavat laitteet saattavat nostaa huonelämpötilaa useammalla asteella. Talviaikaan tämä voi olla ihan mukava vaihtoehto, jos sattuu olemaan vilukissa. Kesällä erityisesti hellejaksojen aikana useammin toivoisi, että huonelämpötila olisi edes pari astetta alhaisempi ja laitteiden sammuttamisella sen pystyy saavuttamaan.

Peitä ikkunat joihin aurinko paistaa

Auringon paistaessa koko päivän asunnon ikkunoista sisälle, tilasta tulee epäilemättä erittäin lämmin ja jopa tukalan kuuma. Hyvä keino estää asuntoa lämpenemästä turhaan on peittää ikkunat, joihin aurinko paistaa. Kannattaa valita pimentävät verhot, jotka suodattavat tavallisia verhoja paremmin auringonvalon. Haittapuolena niissä on kuitenkin, että sisätilasta tulee pimeä ja saattaakin tuntua hieman hölmölle käyttää valaisimia keskellä kirkasta päivää.

Kevyempienkin verhojen vetäiseminen ikkunoiden eteen auttaa pahimman paahteen pääsemisen sisätiloihin edes osittain. Pimennysverhoja ne eivät kuitenkaan voita, mutta toisaalta sisätiloissakin on mukava aistia jollain tasolla kesän läsnäolo ja päivälehden lukemisessakaan ei tarvitse laittaa turhaan valoja päälle. Jos ei koko asunto altistu koko päivää auringon paahteelle, paahteisempien ikkunoiden eteen vedetyt verhot usein auttavat jo aika paljon.

Viilennyslaitteen valinta – Ota nämä seikat huomioon

Viilennyslaitetta valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös asunnon koko ja sen altistuminen juuri auringon paahteelle sekä laitteen sijoittelu ja siirrettävyys. Mitkä ominaisuudet vastaavat omia tarpeita ja kuinka paljon on valmis sijoittamaan laitteen hankintaan? Hintaluokan kasvaessa ominaisuudet luonnollisesti paranevat ja äänitaso ei ole niin voimakas kuin edullisissa perusmalleissa sekä lisäksi käyttökustannukset ovat useimmiten edullisemmat kuin halvemmissa perusmalleissa.

Kuinka paljon auringonvaloa tulee asuntoon?

Kannattaa pohtia kuinka paljon asuntoon tulee auringonvaloa. Pimeinä kausina on erityisen mukavaa, että vähäinenkin valonmäärä pääsee sisälle asuntoon. Kesällä kuitenkin auringon paahtaessa koko päivän asuntoon joka puolelta, tulee asunnosta erittäin nopeasti kuuma ja lämpötila kohoaa epämukaviin lukemiin. Paahde vaikuttaa myös viilennystarpeisiin, mikä on hyvä huomioida erityisesti silloin jos aurinko pääsee koko päivän porottamaan asuntoon eri suunnista.

Jos aurinko ei pääse koko päivää paahtamaan suoraan asuntoon, on helpompi pitää tilakin viileämpänä. Paras vaihtoehto on, jos asuntoon kohdistuu ainoastaan aamu- tai ilta-aurinko, silloin keskipäivän porottavin paahde ei vaikuta niin merkittävästi sisälämpötilaan ja sisätilat pysyvät helpommin mukavan lämpötilan rajoissa. Keskipäivän porottava paahde usein tekee asunnon nopeasti tukalan kuumaksi ja lämpötila kohoaakin erittäin epämukaviin lukemiin.

Viilennyskustannukset riippuvat asunnon koosta

Pienempi asunto on helpompi viilentää ja sen viilennyskustannukset ovat myös luonnollisesti edullisemmat kuin suuremman asunnon. Viilennyksen kustannuksiin vaikuttaa tietysti myös laitevalinta ja sen laatutaso. Jos tilaan on valittu teholtaan ja ominaisuuksiltaan liian heikko laite, ei se kykene pitämään tilaa tarpeeksi viileänä ja kustannuksia sen käytöstä syntyy turhaan. Tärkeää on valita asunnon kokoon nähden optimaalinen laite.

Viilennyskustannuksissa on eroja, mutta esimerkiksi ilmanviilennin vie loppujen lopuksi erittäin vähän sähköä. Ilmanviilennin käyttää hyödykseen vettä, joten sen kulutus voi hieman lisääntyä, mutta vedenkäyttö on kuitenkin varsin ekologinen vaihtoehto. Kotoa löytyy varmasti muita erityyppisiä laitteita, jotka kuluttavat energiaa ilmanviilennintä enemmän. Tehokas ilmastointilaite kuluttaa ilmanviilennintä enemmän sähköä, mutta tuottaa myös erittäin tehokkaasti viileää huoneilmaa kylmäaineen avulla.

Laitteiden äänitehokkuus

Jos päättää sijoittaa viilentävän laitteen makuuhuoneeseen, on hyvä huomioida äänentehokkuus. Tietysti keskimääräistä paremmat unenlahjat omaava ei häiriinny hurinasta, mutta useimmille kovempi ääni vaikeuttaa pääsyä höyhensaarille. Kannattaa siis valita laite, jonka ääniteho on mahdollisimman matala ja ei häiritse yöunta. Useimmiten kuumina hellekausina yöt ovat monelle niitä hankalampia, joten viilentävän laitteen olisi tarkoitus helpottaa nukkumista ärsyttävän metelin sijasta.

Kovaäänisempikin viilennin saattaa toimia päiväsaikaan tiloissa, joissa hurina ei häiritse niin olennaisesti. Useimmiten edullisemmat versiot pitävät hieman kovempaa ääntä, mutta päiväkäytöllä tilassa, jossa hurina ei häiritse ne ovat oikein hyviä vaihtoehtoja. Hankintahinta kovaäänisemmälle laitteelle on matalampi, kuin hiljaisemmalle versiolle. Käyttökustannukset kuitenkin laadukkaissa versioissa ovat edullisempia matalammat ja ominaisuudet viilennyksen säätelyssä ovat huomattavasti paremmat ja monipuolisemmat.